Co naše babičky uměly a na co my jsme zapomněli

Čerstvé mléko a domácí sýr. Vypravíme se do míst, kde na pastvinách zvoní kravské zvonce... Druhá série magazínu o dovednostech našich předků. Režie V. Karas a P. Ležáková Kráva představovala pro dávné hospodáře hotové jmění a šanci uživit rodinu. Jaká plemena krav se ale pásla na českých lukách a pastvinách před sto lety, a kam zmizela? Podíváme se za farmářkou, která si doma chová krávu s telátkem, a dozvíme se, co obnáší každodenní dojení. Z čerstvě nadojeného mléka stlučeme máslo a získáme podmáslí. Upečeme si zapomenutý dezert našich babiček – svítek nasladko s ostružinovým přelivem. A podíváme se do rumunského Banátu, kde čeští krajané stále ještě každý den vyhánějí dobytek na pastviny. Z kravského mléka pak hospodyně vyrábějí lahodný domácí sýr.

Režie:V. Karas, P. Ležáková

skryté titulky

Uvidíte v TV