Vždycky s noblesou (9)

Přiznejme si bez mučení, že většina lidí, pokud nepřivykli velkosvětskému životu a nepohybují se moc často v aristrokratických kruzích, si nejspíše bude sedat trochu rozpačitě k prostřenému stolu, kde vedle talíře budou položeny dvě až tři vidličky a – protože i to se nám může stát – ještě víc nožů. A kdo z nás, ruku na srdce, dokáže opravdu se stoprocentní jistotou odlišit sklenku na bílé víno od číše na červené nebo kalíšek na koňak od sklenice, do které se nalévá whiskey? Nový seriál televizní stanice TV Paprika nám ve všech těchto věcech udělá jasno. Pořad se systematicky zabývá všemi předměty, které se na prostřeném jídelním stole mohou objevit. Jsou to ubrusy, talíře, sklo, příbory, mísy, ubrousky a stolní dekorace. Tématem bude i protokol a kultura stolování, počínaje otázkou, kdo vstupuje první do dveří, a konče pravidlem, kdo má odcházejícímu hostovi otevřít dveře. S pomocí moderátorů Judity Liebhaberové a Zsolta Serényiho se dozvíme spoustu nových věcí nejen o prostírání a servírování jídel, ale konečně se budeme moci i naučit rozkrájet kuře, aniž by nám při tom vznikaly nežádoucí odřezky, a budeme vycepováni, jak se správně zachází s rybím nožem, chceme-li rybu skutečně sníst, místo abychom ji jen rozmazávali po talíři. Sledujte náš seriál a budete se u každého jídelního stolu chovat vždycky s noblesou!

2008

Uvidíte v TV