Putování za vínem

Historie vinohradnictví je ve státě Washington poměrně mladá. První hrozny Vitis Vinifera byly sice sklízeny společností Hudson's Bay Company na březích řeky Colorado už roku 1825, ale pro obchodní účely se víno vyrábí jen asi sto let. K prvnímu velkému rozvoji došlo na počátku 20. století, kdy se budují zavodňovací systémy napájené vodou ze sněhem pokrytého Kaskádového pohoří, čímž se otevírá možnost využívat pro víno tolik vhodné vulkanické půdy v aridním, pouštním podnebí. Rozmach pěstování a výroby vína však zastaví vyhlášení prohibice. Za novým rozkvětem později stojí slavný kalifornský vinařský guru ruského původu André Tschelistcheff, který zavádí nové a nejmodernější metody ve vinohradnictví. Vývoj v posledních desetiletích je bouřlivý. Jestliže v roce 1981 bylo ve státě jen 19 vinařství, údaje z roku 2004 už hovoří o 250 a washingtonská vína se dnes vyvážejí do 40 zemí světa. Velkým rozvojem však vinohradnictví díky svébytnému podnebí prochází i v jižněji položeném Oregonu.

Režie:J. Hykl

2005, skryté titulky

Uvidíte v TV