River Cottage: K jádru (1)

Ovoce má schopnost úplně změnit charakter masitého pokrmu, šikovně dodá pikantní příchuť rybám, umí ozvláštnit tradiční pudink, nemluvě už o tom, jaké dokáže dělat divy, když se k němu přidá božská chuť likéru. V tomto skutečně poutavém čtyřdílném seriálu si Hugh Fearnley-Whittingstall předsevzal, že zasije sémě změny a revolučním způsobem přetvoří názory Britů na ovoce. Hugh totiž vyndává ovoce z obligátního košíku či mísy – a klade je na talíř. Podniká cestu, která ho vede dějinami, ale i dalšími sférami lidského zájmu, jako je třeba sadařství, lov a výroba krmiv. Domácí druhy ovoce prezentuje jako speciální součást britského kulturního dědictví. Hugh prožívá svá dobrodružství ve společnosti zajímavých, ba strhujících lidí. S africkým hokynářem se vydá na lov veverek, pročeše celé okolí, aby našel lískové oříšky, maliny a trnky, vypluje na moře s cornwallskými lovci raků, odhalí a nastuduje, jak se za viktoriánských dob pěstoval v zahradách Heliganu ananas, a na bláznivou svačinu z Alenky v říši divů upeče k čaji něco vážně vynikajícího na zub. Seriál se natáčel na jaře, v létě a v raném podzimním období, a tak jednotlivé epizody přirozeně sledují střídání ročních dob a plodů, které jsou pro jednotlivé úseky roku typické. V každém dílu tohoto chalupářského cyklu uvidíme, jak dokáže to či ono ovoce vhodně doplnit určitý pokrm, od mas a ryb, přes zeleninová jídla až po pudinky.

2013

Uvidíte v TV