Zázračná planeta II (1)

Prima ZOOM

Na světě jsou stovky tisíc ostrovů. Jejich velikost má vliv na tvory, kteří je obývají. Z druhů, které v posledních letech vyhynuly, 80 procent obývalo právě ostrovy. Malý ostrov Escudo poblíž Panamy je domovem lenochoda trpasličího. Živí se listy mangrovů. Na indonéském ostrově Comodo žije asi 2000 jedinců nejmohutnějšího ještěra na světě, varana komodského. Měří 3 metry a váží kolem 70 kilogramů. Ostrovu vládnou již 4 miliony let. Madagaskar, který se před 120 miliony lety oddělil od Afriky, obývá 250 000 živočišných druhů, většinou endemických. K nejdůležitějším patří poloopice lemuři a sifaky. Lemurů zde žije na 100 druhů. Nehostinný vulkanický ostrov Fernandina v Galápágách si vybral za domov leguán mořský. Žije zde na 7000 jedinců, kteří se jako vegetariáni živí porostem na mořském dně. V létě ožívají subantarktické ostrovy Nového Zélandu třemi miliony ptáků, kteří zde hnízdí. Potomstvo zde vyvádějí tučňák snárský, buřňák temný i albatros Burellův. Seychely jsou útočištěm ptactva, především nodyho bělostného a tenkozobého, po celý rok. Vánoční ostrov v Indickém oceánu ovládal po miliony let krab červený. Pochod 50 milionů jedinců k moři, kde se páří, je velkou podívanou. Poslední dobou je však decimují mravenci žlutí, kteří se sem dostali na lodích. Ostrov Zavodovski v Jižním ledovém oceánu hostí největší kolonii tučňáků na světě. Ostrov obydlilo 1,5 milionu tučňáků uzdičkových, kteří riskují své životy v honbě za potravou v bouřlivém moři.

VB, 2016

Uvidíte v TV

Videoarchiv