Co naše babičky uměly a na co my jsme zapomněli

Angreštová polévka a císařský trhanec s jablky a hruškami, aneb jak si naše babičky dokázaly poradit s ovocnou úrodou. Druhá série magazínu o dovednostech našich předků. Režie: V. Karas, N. Císařovská a J. Berka Angrešt, rybíz, josta, mirabelky, moruše – to je pouhý zlomek darů přírody, které naši předkové běžně pěstovali, sklízeli a zpracovávali. Navštívíme přírodní zahradu, kde rostou staré odrůdy ovocných stromů a keřů, hospodaří se postaru, a kde se najde místo i pro pastevní prasátko a stádečko koní. Existuje sezónní a levný recept, na který jsme opravdu zapomněli a který by si zasloužil návrat do dnešní kuchyně? Jsou to ovocné polévky, na kterých si naše prababičky a pradědečkové pochutnávali zcela běžně. Proslulý klasický dezert zvaný císařský trhanec neboli kaiserschmarrn je na přípravu překvapivě snadný a doplněný ovocem se promění v lahůdku vpravdě královskou. A vypravíme se také za lidmi, kteří svůj volný čas, lásku a spoustu práce věnují starým ovocným sadům, aby tyhle živé poklady nezůstaly pohádkou minulých dob.

Režie:V. Karas, N. Císařovská, J. Berka

skryté titulky

Uvidíte v TV