Putování za vínem

Vinařství v Centrálním Španělsku se rozvíjí především v oblastech kolem starobylých významných měst Toledo, Segovia a Valladolid. Region La Mancha patří, co se týče rozlohy vinic, k největším na světě a rozsah zdejší produkce zahrnuje škálu od ovocných vín pro každou příležitost ke špičkovým vínům, při jejichž výrobě se využívá experimentálních technik či zajímavých klonů. La Mancha proslula jak modrými odrůdami, mezi nimiž dominuje typicky španělské Tempranillo, zde zvané Cencibel, tak odrůdami bílými jako Airén, Macabeo či Viura. V okolních provinciích se víno pěstuje především v úrodném údolí španělského veletoku Duero se specifickými klimatickými podmínkami. Zimy jsou zde chladné a léta horká, teploty jsou výrazně rozdílné mezi dnem a nocí, což podporuje dobré zrání hroznů s vynikající aciditou. Region Ribera de Duero svědčí především aromatickým červeným a růžovým vínům, převážně z odrůdy Tinto Fino.

Režie:J. Hykl

2006, skryté titulky

Uvidíte v TV