Postřehy odjinud

Často se mu říká černý diamant a jeho chuť je jedinečná, připomíná houby, oříšky a hlavně čerstvou zeminu – lanýž. V Evropě lze najít devět hlavních druhů, nejvzácnější je bílý lanýž, který má ostřejší a intenzivnější chuť než ten černý. V každém případě je kolem lanýžů obestřeno stále velké tajemství, je to neproniknutelný svět a ti, kdo znají místa, kde se lanýži dají najít, je nikdy neprozradí. Lanýže v gastronomii jsou samostatnou kapitolou, nevaří se, ale krájí na úzké proužky či se strouhají a přidávají nejčastěji do omelety, těstovin, na salát či do paštik a někdy dokonce ochucují i tiramisu či jiné dezerty. Je to vzácná lahůdka, která je samozřejmě velmi drahá. Ve Francii se jich za celý rok vyprodukuje na 40 tun, ale poptávka převyšuje dvě stě tun, není proto divu, že ceny letí nahoru. Lanýžům se skvěle daří i v okolí Grignanu, kde najdete nádherné dubové lesy. Pěstitel jim může pomoci tím, že vysadí vhodné stromy, v jejich kořenech rozhází spóry lanýžů a když je to nutné, tak je i zalije, protože velké sucho na straně jedné a mráz v zimě na straně druhé, lanýžům nesvědčí. A pak už se čeká jen na to, jak se příroda rozhodne...

skryté titulky

Uvidíte v TV