Na hranici tradic

Paní Marie Lekešová se stala kuchařkou vlastně náhodou. Během práce v továrně jí byla v padesátých letech nabídnuta možnost, aby se v závodní jídelně vyučila kuchařkou. Podstatnou část svých znalostí a umu však načerpala daleko dříve. Vycházela z tradice vaření své babičky (1880). Tedy z dob, kdy se nákup potravin pro vaření omezoval pouze na cukr, sůl a kvasnice. Vše ostatní pocházelo z vlastních zdrojů. Za svůj život vařila paní Lekešová přibližně na 150 svatbách a stala se z tohoto pohledu na moravském Slovácku vyhlášenou celebritou. Tradiční svatební obřad v Hluku, odkud paní Lekešová pochází, se vyznačuje velkým svatebním věncem (koláčem). Ten je nesen v čele svatebního průvodu a představuje ho cca 300 kusů speciálního domácího pečiva (božích milostí), které jsou připevněny na vysoké dřevěné konstrukci a náležitě ozdobeny. Výrobě svatebního koláče, historii tradičního vaření na Slovácku i rituálu původní hlucké svatby se bude věnovat další díl z cyklu Na hranici tradic.

Režie:J. Hajn

2011, skryté titulky

Uvidíte v TV