Co naše babičky uměly a na co my jsme zapomněli

Ovčí stáda pasoucí se na úbočí kopců jsou částí dějin lidské civilizace už jedenáct tisíciletí. A k ovečkám patří bača, který vyrábí čerstvé sýry a proslulou bryndzu. Mléčné jogurty zase potěší nejen chuťové buňky, ale prospějí i našemu trávení a imunitě. Naši předkové dokázali také dokonale zpracovat ovčí vlnu. Naši moderátoři si vyzkoušejí předení na vřeteni i kolovratu a tkaní na stavu. A jakým tradičním receptem potěšit rodinu u nedělního oběda? Připravíme si jehněčí hřbet se špenátem a bramborovými noky.Ovčí stáda pasoucí se na úbočí kopců jsou částí dějin lidské civilizace už jedenáct tisíciletí. Naši předkové dokázali dokonale zpracovat ovčí vlnu a vyrábět z ní výtvory, které dodnes obdivujeme. Uplést hřejivou vlněnou ponožku na šesti jehlicích patří k typickému obrázku našich babiček. A ke každému ovčímu stádu zase patří bača, který vyrábí skvělé sýry a tvarohy. Proč zařadit do jídelníčku jehněčí maso? A jakým tradičním receptem potěšit rodinu u nedělního oběda?

skryté titulky

Uvidíte v TV